Opravdu přejít ke kvízu?

Opravdu chcete přistoupit ke kvízu? Po potvrzení se automaticky začíná odpočítávat čas.

Ano, přejít na kvíz Ne, pokračovat

Receptury

Houbové risotto

Ingredience na 1 porci

1 porce Předvařené základní risotto
200 ml Tmavý kuřecí vývar
20 ml Olej olivový
60 g Houby (hřiby)
20 g Máslo
20 g Sýr Grana Padano
5 g Pažitka
Receptura s kalkulací (Online)
Prozatím nehodnoceno

Pracovní postup

Příprava
  1. V přípravě je potřeba si předvařit záklaní risotto z kuřecího vývaru (receptura základní risotto) .
  2. V přípravě je potřeba si uvařit základní kuřecí vývar (receptura světlý kuřecí vývar).
  3. Připravit a nakrájet houby na plátky.
  4. Připravit a nakrájet pažitku najemno.
  5. Nastrouhat sýr grana padano.
  6. Připravit hoblinky sýru grana padano.
Expedice
  1. Sporák nastavíme na střední intenzitu, pánev s tlustým dnem necháme zahřát a přidáme olivový olej, který také necháme zahřát.
  2. Do rozehřátého oleje přidáme houby, které osolíme a necháme orestovat dozlatova.
  3. Do orestovaných hub přilijeme naběračku kuřecího vývaru a necháme zahřát.
  4. Do horkého vývaru s houbami přidáme studené předvařené risotto a důkladně promícháme, necháme vařit dokud se vývar nevstřebá do rýže.
  5. Postupně přiléváme horký kuřecí vývar naběračku po naběračce dokud není rýže uvařená al dente.
  6. Když je risotto hotové, sundáme ho ze sporáku, přidáme máslo a parmazán, promícháme, přiklopíme a necháme 2 minuty odpočinout.
  7. Risotto důkladně promícháme, abychom jej provzdušnili a dochutíme solí a pepřem.
  8. Servírujeme na předehřátém pasta talíři a ozdobíme pažitkou a hoblinkami sýru grana padano.

Risotto z bílého a zeleného chřestu

Ingredience na 10 porcí

1000 ml Bílý chřest
30 ks Zelený chřest
5 L Chřestový vývar
180 ml Olej olivový
500 g Cibule žlutá
1 kg Rýže Carnaroli
200 ml Bílé víno suché
200 g Máslo
200 g Sýr Grana Padano
2 g Sůl
1 g Pepř černý celý
Receptura s kalkulací (Online)
Prozatím nehodnoceno

Pracovní postup

Příprava risotta
  1. Sporák nastavíme na nízkou intenzitu a nerezový hrnec s tlustým dnem a větším průměrem necháme zahřát.
  2. Přidáme olivový olej, také necháme zahřát a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  3. Zesklovatělou cibuli zalijeme asi 250 ml chřestového vývaru, který necháme kompletně vyvařit, aby nám v hrnci zase zůstala jen cibule s olejem.
  4. Do hrnce s cibulí přidáme všechnu rýži najednou a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem a necháme orestovat, asi 3 minuty.
  5. Když je rýže orestovaná, přilijeme teplé víno (25°C) a necháme vyvařit. V tuto chvíli zvýšíme intenzitu sporáku na středně vysokou.
  6. Po vyvaření všeho vína přilijeme do rýže první naběračku horkého chřestového vývaru a za pravidelného míchání ji necháme vyvařit.
  7. Tento postup opakujeme dokud rýže není předvařena do jedné poloviny, asi 10 minut.
  8. V tuto chvíli předvařenou rýži rozprostřeme na čistý plech a necháme vychladnout. Máme-li šoker, zchladíme předvařenou rýži v šokeru.
  9. Zelený a bílý chřest chytneme na obou koncích a ohnutím oddělíme dřevitou část, kterou nevyhazujeme, ale uchováme se ji pro přípravu chřestového vývaru.
  10. Zelený Chřest oloupeme, bílý můžeme nechat neoloupaný a dáme vařit od vroucí vody dokud nezměkne, asi 3 - 4 minuty. Čas bude záviset na tloušťce chřestu.
  11. Když je chřest měkký, zelený dáme zchladit do studené vody, abychom zastavili proces vaření.
  12. Zelený chřest důkladně usušíme a skladujeme v lednici v uzavřené plastové gastro nádobě.
  13. Bílý chřest rozmixujeme společně s teplým chřestovým vývarem do hladka. Vývar přidáváme po lžících, abychom dosáhli požadované krémové konzistence.
  14. Bílé chřestové pyré dochutíme solí a bílým pepřem, zchladíme a skladujeme v lednici v uzavřené plastové gastro nádobě.
  15. Dřevitou část chřestu dáme vařit do zbytku chřestového vývaru, ve kterém jsme blanšírovali chřest a necháme vařit 20 - 30 minut, aby vývar zesílil. Zchladíme a skladujeme v lednici.
Expedice
  1. Sporák nastavíme na střední intenzitu a do pánve s tlustým dnem přidáme horký chřestový vývar.
  2. Do horkého vývaru přidáme studené předvařené risotto a důkladně promícháme, necháme vařit dokud se vývar nevstřebá do rýže.
  3. V tuto chvíli přidáme připravené horké pyré z bílého chřestu v poměru 1:1 s množstvím rýže, na 100 gramů rýže budeme tedy potřebovat 100 ml pyré.
  4. Pyré také necháme vstřebat do rýže a pak už přidáváme horký chřestový vývar naběračku po naběračce až do uvaření rýže do stádia al dente.
  5. Když je risotto hotové, sundáme ho ze sporáku, přidáme máslo a parmazán, promícháme, přiklopíme a necháme 2 minuty odpočinout.
  6. Risotto důkladně promícháme, abychom jej provzdušnili a dochutíme solí a případně bílým pepřem.
  7. Servírujeme na předehřátém pasta talíři a ozdobíme teplým zeleným chřestem a hoblinkami parmazánu.

Základní risotto (z kuřecího vývaru)

Ingredience na 10 porcí

3 L Tmavý kuřecí vývar
180 ml Olej olivový
500 g Cibule žlutá
1 kg Rýže Carnaroli
200 ml Bílé víno suché
25 g Česnek celý
Receptura s kalkulací (Online)
Prozatím nehodnoceno

Pracovní postup

Příprava
  1. Sporák nastavíme na nízkou intenzitu a nerezový hrnec s tlustým dnem a větším průměrem necháme zahřát.
  2. Přidáme olivový olej, také necháme zahřát a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  3. Zesklovatělou cibuli zalijeme asi 250 ml kuřecího vývaru, který necháme kompletně vyvařit, aby nám v hrnci zase zůstala jen cibule s olejem.
  4. Do hrnce s cibulí přidáme všechnu rýži najednou a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem a necháme orestovat, asi 3 minuty.
  5. V tuto chvíli přidáme najemno nakrájený česnek a necháme jen krátce orestovat.
  6. Když je rýže s česnekem orestovaná, přilijeme teplé víno (25°C) a necháme vyvařit. V tuto chvíli zvýšíme intenzitu sporáku na středně vysokou.
  7. Po vyvaření všeho vína přilijeme do rýže první naběračku horkého kuřecího vývaru a za pravidelného míchání ji necháme vyvařit.
  8. Tento postup opakujeme dokud rýže není předvařena do jedné poloviny, asi 10 - 15 minut.
  9. V tuto chvíli předvařenou rýži rozprostřeme na čistý plech a necháme vychladnout. Máme-li šoker, zchladíme předvařenou rýži v šokeru.
Expedice
  1. Toto je jen základní risotto, expedice je vždy popsaná u konkrétního risotta.

Základní risotto vegetariánské (ze zeleninového vývaru)

Ingredience na 10 porcí

3 L Tmavý zeleninový vývar - základní
180 ml Olej olivový
500 g Cibule žlutá
1 kg Rýže Carnaroli
200 ml Bílé víno suché
25 g Česnek celý
Receptura s kalkulací (Online)
Prozatím nehodnoceno

Pracovní postup

Příprava
  1. Sporák nastavíme na nízkou intenzitu a nerezový hrnec s tlustým dnem a větším průměrem necháme zahřát.
  2. Přidáme olivový olej, také necháme zahřát a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  3. Zesklovatělou cibuli zalijeme asi 250 ml zeleninového vývaru, který necháme kompletně vyvařit, aby nám v hrnci zase zůstala jen cibule s olejem.
  4. Do hrnce s cibulí přidáme všechnu rýži najednou a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem a necháme orestovat, asi 3 minuty.
  5. V tuto chvíli přidáme najemno nakrájený česnek a necháme jen krátce orestovat.
  6. Když je rýže s česnekem orestovaná, přilijeme teplé víno (25°C) a necháme vyvařit. V tuto chvíli zvýšíme intenzitu sporáku na středně vysokou.
  7. Po vyvaření všeho vína přilijeme do rýže první naběračku horkého zeleninového vývaru a za pravidelného míchání ji necháme vyvařit.
  8. Tento postup opakujeme dokud rýže není předvařena do jedné poloviny, asi 10 - 15 minut.
  9. V tuto chvíli předvařenou rýži rozprostřeme na čistý plech a necháme vychladnout. Máme-li šoker, zchladíme předvařenou rýži v šokeru.
Expedice
  1. Toto je jen základní risotto, expedice je vždy popsaná u konkrétního risotta.