Opravdu přejít ke kvízu?

Opravdu chcete přistoupit ke kvízu? Po potvrzení se automaticky začíná odpočítávat čas.

Ano, přejít na kvíz Ne, pokračovat

Recepty

Chřestové risotto

Ingredience na 4 porce

5 polévkových lžic Olivový olej
150 g Cibule
6 ks Bílý chřest
8 ks Zelený chřest
400 g Arborio nebo Carnaroli rýže
2 L Chřestový vývar
100 ml Bílé víno
50 g Parmazán
20 g Máslo
na dochucení Sůl a bílý pepř
Hodnotili 4 uživatelé

Pracovní postup

Příprava
  1. Z bílého a zeleného chřestu odštípneme spodní tvrdé konce a chřest oloupeme.
  2. Bílý a zelený chřest vložíme do vroucí vody a necháme blanšírovat do měkka, přibližně 3 -4 minuty (doba bude záviset na velikosti chřestu).
  3. Zelený chřest vložíme do studené vody s ledem, abychom zastavili proces vaření.
  4. V tuto chvíli dáme do chřestového vývaru spodní tvrdé konce a necháme je ve vývaru vařit dalších 25 - 30 minut, aby vývar zesílil.
  5. Teplý bílý chřest vložíme do mixéru společně se 4 lžícemi horkého chřestového vývaru a rozmixujeme dohladka. Finální konzistenci případně doladíme dalšími lžícemi horkého vývaru.
  6. Ze zeleného chřestu odřízneme hlavičky a zbytek nakrájíme na kolečka asi 5 mm tlustá a uchováme na dozdobení finálního risotta.
  7. Sporák si nastavíme na mírnou intenzitu, pánev necháme zahřát a přidáme olivový olej, na kterém cibuli nakrájenou najemno necháme zesklovatět.
  8. Do zesklovatělé cibule přidáme asi 100 ml chřestového vývaru, který necháme vyvařit tak, aby nám v pánvi zůstala zase jen cibule s olejem.
  9. Poté přidáme rýži, kterou krátce orestujeme tak, aby se každé zrnko rýže obalilo olejem. Když je rýže orestovaná přilijeme teplé (25°C) bílé víno a necháme ho vyvařit.
  10. Rýži potom zalijeme jednou naběračkou horkého chřestového vývaru a když se vývar vstřebal do rýže, přidáme připravené horké pyré z bílého chřestu a necháme také vstřebat do rýže.
  11. Rýži potom postupně zaléváme horkým chřestovým vývarem naběračku po naběračce až do stádia, kdy je rýže uvařená al-dente.
  12. Když je rýže uvařená, přidáme do ní zelený chřest nakrájený na kolečka a důkladně promícháme.
  13. Pak pánev sundáme ze sporáku, přidáme máslo a parmazán a pánvičku přiklopíme a risotto necháme 2 minuty odpočívat.
  14. Hlavičky zeleného chřestu krátce orestujeme na pánvi s máslem abychom je prohřáli.
  15. Dochutíme solí a bílým pepřem a risotto důkladně promícháme, aby se provzdušnilo a vznikla hladká krémová konzistence.
  16. Risotto servírujeme na předehřátém talíři a můžeme dozdobit hoblinkami parmazánu a hlavičkami zeleného chřestu.

Parmazánové risotto

Ingredience na 4 porce

2 L Kuřecí vývar 
70 ml Olivový olej
200 g Cibule
400 g Rýže Carnaroli
80 ml Bílé víno
10 g Česnek
80 g Máslo
120 g Parmazán
20 g Pažitka
Hodnotili 4 uživatelé

Pracovní postup

Příprava
  1. Sporák nastavíme na nízkou intenzitu a nerezový hrnec s tlustým dnem a větším průměrem necháme zahřát.
  2. Přidáme olivový olej, také necháme zahřát a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  3. Zesklovatělou cibuli zalijeme asi 100 ml kuřecího vývaru, který necháme kompletně vyvařit, aby nám v hrnci zase zůstala jen cibule s olejem.
  4. Do hrnce s cibulí přidáme všechnu rýži najednou a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem a necháme orestovat, asi 3 minuty.
  5. V tuto chvíli přidáme najemno nakrájený česnek a necháme jen krátce orestovat.
  6. Když je rýže s česnekem orestovaná, přilijeme teplé víno (25°C) a necháme vyvařit. V tuto chvíli zvýšíme intenzitu sporáku na středně vysokou.
  7. Po vyvaření všeho vína přilijeme do rýže první naběračku horkého kuřecího vývaru a za pravidelného míchání ji necháme vyvařit.
  8. V tuto chvíli začneme postupně přidávat vývar, naběračku po naběračce, dokud rýže není uvařena al dente.
  9. Risotto sundáme ze sporáku, přidáme máslo a nastrouhaný parmazán, důkladně promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme stát 2 - 3 minuty.
  10. Risotto dochutíme solí a pepřem a znovu důkladně promícháme, abychom jej provzdušnili.
  11. Servírujeme na předehřátém talíři a dozdobíme najemno nakrájenou pažitkou a hoblinkami parmazánu.