RECEPTURA

Jméno receptu: Základní risotto (z kuřecího vývaru)
Celkové množství: 1 kg (syrové rýže)
Velikost porce: 100 g (syrové rýže)
Počet porcí: 10
Nový počet porcí:
Doporučená cena na menu s DPH: 0 Kč
Položkový Food Cost: 0,0%
Skutečná cena na menu s DPH:
Skutečný položkový Food Cost: 0,0%
Sazba DPH: %
Alokovaný Food Cost: %
Q-factor:
Ingredience Cena za balení (bez DPH) Velikost balení Jednotka balení Konverze jednotky Čistá váha v % Množství Jednotka v receptuře Náklad za položku Přepočítané množství
Celkový náklad (bez DPH) 0 Kč
Náklad na porci (bez DPH) 0 Kč
Náklad na porci + Q-factor (bez DPH) 0 Kč
Doporučená prodejní cena dle alokovaného Food Cost (bez DPH) 0 Kč
 Kč L 65,70 Kč  
 Kč ml 29,70 Kč  
 Kč g 7 Kč  
 Kč kg 40 Kč  
 Kč ml 9,98 Kč  
 Kč g 3,61 Kč  

  Tisk

Pracovní postup

Příprava
  1. Sporák nastavíme na nízkou intenzitu a nerezový hrnec s tlustým dnem a větším průměrem necháme zahřát.
  2. Přidáme olivový olej, také necháme zahřát a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  3. Zesklovatělou cibuli zalijeme asi 250 ml kuřecího vývaru, který necháme kompletně vyvařit, aby nám v hrnci zase zůstala jen cibule s olejem.
  4. Do hrnce s cibulí přidáme všechnu rýži najednou a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem a necháme orestovat, asi 3 minuty.
  5. V tuto chvíli přidáme najemno nakrájený česnek a necháme jen krátce orestovat.
  6. Když je rýže s česnekem orestovaná, přilijeme teplé víno (25°C) a necháme vyvařit. V tuto chvíli zvýšíme intenzitu sporáku na středně vysokou.
  7. Po vyvaření všeho vína přilijeme do rýže první naběračku horkého kuřecího vývaru a za pravidelného míchání ji necháme vyvařit.
  8. Tento postup opakujeme dokud rýže není předvařena do jedné poloviny, asi 10 - 15 minut.
  9. V tuto chvíli předvařenou rýži rozprostřeme na čistý plech a necháme vychladnout. Máme-li šoker, zchladíme předvařenou rýži v šokeru.
Expedice
  1. Toto je jen základní risotto, expedice je vždy popsaná u konkrétního risotta.