Kulinářské umění
Rýže, obiloviny a luštěniny
ukončit
RECEPTURA
Jméno receptu:
Základní risotto (z kuřecího vývaru)
Celkové množství:
1 kg (syrové rýže)
Velikost porce:
100 g (syrové rýže)
Počet porcí:
10
Nový počet porcí:
Doporučená cena na menu s DPH:
0 Kč
Položkový Food Cost:
0,0%
Skutečná cena na menu s DPH:
Kč
Skutečný položkový Food Cost:
0,0%
Sazba DPH:
%
Alokovaný Food Cost:
%
Q-factor:
Kč
Ingredience
Cena za balení
(bez DPH)
Velikost balení
Jednotka balení
Konverze jednotky
Čistá váha v %
Množství
Jednotka v receptuře
Náklad za položku
Přepočítané množství
Celkový náklad
(bez DPH)
0 Kč
Náklad na porci
(bez DPH)
0 Kč
Náklad na porci + Q-factor
(bez DPH)
0 Kč
Doporučená prodejní cena dle alokovaného Food Cost
(bez DPH)
0 Kč
Kč
L
65,70 Kč
Kč
ml
29,70 Kč
Kč
g
7 Kč
Kč
kg
40 Kč
Kč
ml
9,98 Kč
Kč
g
3,61 Kč
Tisk
Pracovní postup
Příprava
Sporák nastavíme na nízkou intenzitu a nerezový hrnec s tlustým dnem a větším průměrem necháme zahřát.
Přidáme olivový olej, také necháme zahřát a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
Zesklovatělou cibuli zalijeme asi 250 ml kuřecího vývaru, který necháme kompletně vyvařit, aby nám v hrnci zase zůstala jen cibule s olejem.
Do hrnce s cibulí přidáme všechnu rýži najednou a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem a necháme orestovat, asi 3 minuty.
V tuto chvíli přidáme najemno nakrájený česnek a necháme jen krátce orestovat.
Když je rýže s česnekem orestovaná, přilijeme teplé víno (25°C) a necháme vyvařit. V tuto chvíli zvýšíme intenzitu sporáku na středně vysokou.
Po vyvaření všeho vína přilijeme do rýže první naběračku horkého kuřecího vývaru a za pravidelného míchání ji necháme vyvařit.
Tento postup opakujeme dokud rýže není předvařena do jedné poloviny, asi 10 - 15 minut.
V tuto chvíli předvařenou rýži rozprostřeme na čistý plech a necháme vychladnout. Máme-li šoker, zchladíme předvařenou rýži v šokeru.
Expedice
Toto je jen základní risotto, expedice je vždy popsaná u konkrétního risotta.