Kulinářské umění
Rýže, obiloviny a luštěniny
ukončit
RECEPTURA
Jméno receptu:
Risotto z bílého a zeleného chřestu
Celkové množství:
Velikost porce:
100 g (syrové rýže)
Počet porcí:
10
Nový počet porcí:
Doporučená cena na menu s DPH:
0 Kč
Položkový Food Cost:
0,0%
Skutečná cena na menu s DPH:
Kč
Skutečný položkový Food Cost:
0,0%
Sazba DPH:
%
Alokovaný Food Cost:
%
Q-factor:
Kč
Ingredience
Cena za balení
(bez DPH)
Velikost balení
Jednotka balení
Konverze jednotky
Čistá váha v %
Množství
Jednotka v receptuře
Náklad za položku
Přepočítané množství
Celkový náklad
(bez DPH)
0 Kč
Náklad na porci
(bez DPH)
0 Kč
Náklad na porci + Q-factor
(bez DPH)
0 Kč
Doporučená prodejní cena dle alokovaného Food Cost
(bez DPH)
0 Kč
Kč
ml
100 Kč
Kč
ks
66,67 Kč
Kč
L
50 Kč
Kč
ml
29,70 Kč
Kč
g
7 Kč
Kč
kg
40 Kč
Kč
ml
9,98 Kč
Kč
g
28 Kč
Kč
g
67,16 Kč
Kč
g
0,02 Kč
Kč
g
0,35 Kč
Tisk
Pracovní postup
Příprava risotta
Sporák nastavíme na nízkou intenzitu a nerezový hrnec s tlustým dnem a větším průměrem necháme zahřát.
Přidáme olivový olej, také necháme zahřát a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
Zesklovatělou cibuli zalijeme asi 250 ml chřestového vývaru, který necháme kompletně vyvařit, aby nám v hrnci zase zůstala jen cibule s olejem.
Do hrnce s cibulí přidáme všechnu rýži najednou a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka rýže obalila olejem a necháme orestovat, asi 3 minuty.
Když je rýže orestovaná, přilijeme teplé víno (25°C) a necháme vyvařit. V tuto chvíli zvýšíme intenzitu sporáku na středně vysokou.
Po vyvaření všeho vína přilijeme do rýže první naběračku horkého chřestového vývaru a za pravidelného míchání ji necháme vyvařit.
Tento postup opakujeme dokud rýže není předvařena do jedné poloviny, asi 10 minut.
V tuto chvíli předvařenou rýži rozprostřeme na čistý plech a necháme vychladnout. Máme-li šoker, zchladíme předvařenou rýži v šokeru.
Zelený a bílý chřest chytneme na obou koncích a ohnutím oddělíme dřevitou část, kterou nevyhazujeme, ale uchováme se ji pro přípravu chřestového vývaru.
Zelený Chřest oloupeme, bílý můžeme nechat neoloupaný a dáme vařit od vroucí vody dokud nezměkne, asi 3 - 4 minuty. Čas bude záviset na tloušťce chřestu.
Když je chřest měkký, zelený dáme zchladit do studené vody, abychom zastavili proces vaření.
Zelený chřest důkladně usušíme a skladujeme v lednici v uzavřené plastové gastro nádobě.
Bílý chřest rozmixujeme společně s teplým chřestovým vývarem do hladka. Vývar přidáváme po lžících, abychom dosáhli požadované krémové konzistence.
Bílé chřestové pyré dochutíme solí a bílým pepřem, zchladíme a skladujeme v lednici v uzavřené plastové gastro nádobě.
Dřevitou část chřestu dáme vařit do zbytku chřestového vývaru, ve kterém jsme blanšírovali chřest a necháme vařit 20 - 30 minut, aby vývar zesílil. Zchladíme a skladujeme v lednici.
Expedice
Sporák nastavíme na střední intenzitu a do pánve s tlustým dnem přidáme horký chřestový vývar.
Do horkého vývaru přidáme studené předvařené risotto a důkladně promícháme, necháme vařit dokud se vývar nevstřebá do rýže.
V tuto chvíli přidáme připravené horké pyré z bílého chřestu v poměru 1:1 s množstvím rýže, na 100 gramů rýže budeme tedy potřebovat 100 ml pyré.
Pyré také necháme vstřebat do rýže a pak už přidáváme horký chřestový vývar naběračku po naběračce až do uvaření rýže do stádia al dente.
Když je risotto hotové, sundáme ho ze sporáku, přidáme máslo a parmazán, promícháme, přiklopíme a necháme 2 minuty odpočinout.
Risotto důkladně promícháme, abychom jej provzdušnili a dochutíme solí a případně bílým pepřem.
Servírujeme na předehřátém pasta talíři a ozdobíme teplým zeleným chřestem a hoblinkami parmazánu.