Opravdu přejít ke kvízu?

Opravdu chcete přistoupit ke kvízu? Po potvrzení se automaticky začíná odpočítávat čas.

Ano, přejít na kvíz Ne, pokračovat

Receptury

Holandská omáčka - přímá metoda

Ingredience na 7 porcí

100 g Vaječné žloutky pasterizované
75 ml Kyselí svár
250 g Máslo
15 g Citron
5 g Sůl
1 g Pepř bílý celý
1 g Kajenský pepř
Receptura s kalkulací (Online)
Hodnotili 3 uživatelé

Pracovní postup

Příprava
  1. Do rendlíku dáme máslo, indukci nastavíme na intenzitu 2 z 8 a máslo necháme rozehřát. Pak indukci vypneme a máslo udržujeme teplé.
  2. Teplota másla by neměla překročit 60°C, jinak by se nám při jeho přilévání do žloutku holandská omáčka srazila.
  3. Do rendlíku dáme vaječné žloutky (100 g odpovídá 5 žloutkům) a k nim přidáme kyselý svár, na jeden žloutek, jedna polévková lžíce (15 ml) kyselého sváru, celkem tedy 75 ml.
  4. Francouzskou metličkou energicky vyšleháme žloutky s kyselým svárem.
  5. Rendlík se žloutky a se svárem umístíme na indukci, kterou nastavíme na intenzitu 4 z 8 a začneme vyšlehávat žloutky se svárem.
  6. Vyšlehávání žloutků s kyselým svárem bude trvat asi 5 minut, když žloutky začínají houstnout, občas rendlík zvedneme z indukce, aby nedošlo k vytvoření hrudek.
  7. Žloutky se svárem vyšleháváme do konzistence, kdy je jejich hustota taková, že nám žloutky drží na francouzské metličce.
  8. V tuto chvíli sundáme rendlík z indukce a umístíme si ho na vlhkou utěrku, aby nám neklouzal po stole. Žloutky neustále promícháváme.
  9. Jednou rukou držíme metličku a druhou pomalu přiléváme rozpuštěné máslo, jehož teplota není vyšší než 60°C.
  10. Ve chvíli, kdy jsme do žloutků nalili všechno máslo, omáčka je hotová a připravená pro dochucení.
  11. Holandskou omáčku dochutíme dalšími 2 lžícemi kyselého sváru, 1 lžící citrónu, solí, bílým pepřem a kajenským pepřem. Nebo dále dochutíme dle své preferované chuti.
  12. Holandskou omáčku vrátíme na indukci nastavenou na intenzitu 3 a za stálého míchání dohřejeme.
  13. Hotovou holandskou omáčku můžeme udržovat teplou ve vodní lázni za občasného promíchávání. Houstnoucí konzistenci můžeme upravit přilitím lžíce studené vody.
  14. Výsledná konzistence holandské omáčky by měla být krémová a nadýcháná a měla by zakrýt vaječnou skořápku.

Kyselý svár pro holandskou omáčku

Ingredience na 33 porcí

350 ml Bílý vinný ocet
350 ml Bílé víno suché
100 g Šalotka
3 g Pepř černý celý
10 g Estragon
1 g Bobkový list
200 ml Voda
Receptura s kalkulací (Online)
Hodnotili 2 uživatelé

Pracovní postup

Příprava
  1. Všechny suroviny dáme do rendlíku.
  2. Indukci nastavíme na intenzitu 6 z 8 a přivedem k varu.
  3. Pak intenzitu snížíme na 4 a necháme vařit dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, přibližně 30 minut.
  4. Když je kyselí svár zredukovaný, přecedíme ho a necháme vychladnout.
  5. Kyselí svár skladujeme v lednici při teplotě maximálně 4°C.

Vejce Royale

Ingredience na 1 porci

1 ks Anglický muffin
2 ks Vejce pošírované
40 g Losos uzený
60 g Holandská omáčka
1 g Kopr
5 ml Olej olivový
Receptura s kalkulací (Online)
Hodnotil 1 uživatel

Pracovní postup

Příprava
  1. Nerezovou, litinovou nebo plechovou pánev necháme rozehřát na střední intenzitu (5 z 8), to bude trvat 4 - 5 minut, dle tloušťky dna pánve.
  2. Anglický muffin rozkrojíme podélně na dvě půlky.
  3. Do pánve kápneme několik kapek olivového oleje a muffin opečeme na rozříznuté straně rovnoměrně a dozlatova tak, aby byl povrch křupavý.
  4. Na opečený muffin dáme plátky uzeného lososa.
  5. Na muffin s lososem dáme pošírované vejce a to přelijeme holandskou omáčkou.
  6. Na závěr ozdobíme čerstvým koprem.